Čokoládový dort




Když u nás doma někdo slaví narozeniny, velice často padne volba na tento dort. Je to něco lepšího, než by člověk pekl běžně, zároveň však postrádá náročnost třípatrového narozeninového dortu potaženého marcipánem. Přesto je elegantní a pro slavnostní chvíli (kterou narozeniny některé z našeho dámského tria bezesporu jsou) se skvěle hodí. A chutná skvěle, hodně čokoládově, čímž je myslím propagaci učiněno za dost.
V originálním receptu se sice jmenuje Pařížský dort, název patrně vycházející z faktu, že jej nahoře zdobí tzv. pařížská šlehačka. Nicméně poměrně výrazný český šmrnc mu dává tuzemák. Nic proti tuzemáku. S rumem je všechno lepší, s tuzemákem pak minimálně každý sladký dezert. Skoro každý. Já s ním při pečení moc nešetřím (a občas si i malou kapku dám na ochucení jogurtu s banánem a kokosem na snídani – ale to bych snad ani neměla prozrazovat, je to divné, já vím, ale každý máme nějakou neřest).  Přesto tuzemák a Paříž mi dohromady moc nejde a proto bych jako vystihující kompromis zvolila název čokoládový dort a nikdo nemůže mít námitek.
Hned na začátku je důležité zmínit, že šlehačku je nutné připravit už den předem. (Miluju, když uprostřed receptu zjistím, že se už mnou nachystané těsto musí minimálně 3 hodiny nechat odležet, nejlépe do druhého dne. Uznávám, nejdřív bych si recept měla přečíst celý, než začnu, ale většinou jsem líná a přečtu jen seznam ingrediencí a podobné drobnosti často přehlédnu.  Proto pro podobné případy, jako jsem já, zdůrazňuji – den předem! Pátrala jsem po důvodu proč, ale všude je to tak psáno a prý se pak šlehačka lépe vyšlehá. Někdy to jako experiment zkusím bez toho odležení). Taky není od věci si připravit si předem i bešamel, jako základ na krém. A klidně i upéct korpus, ať to pak v den servírování pěkně odsejpá.

Těsto:
50 g hrubé mouky
         100 g cukru
         4 vejce
        20 g kakaa
         1/2 prášku do pečiva

Krém:
Bešamelový základ:
         70 g másla
         100 g mouky
         1/4 l mléka
Na dokončení:
         100 g másla
         100 g cukru
         2 lžíce kakaa
         štamprle (panák) rumu

Pařížská šlehačka:
        250 g smetany ke šlehání (1 balení)
         100 g čokolády (podle chuti, nejvíc se mi osvědčila na půl mléčná, napůl tmavá)
káva, trochu rumu
kousek hořké čokolády na hoblinky na ozdobu


Takže nejdřív šlehačka – nejprve na vodní lázni rozpustím čokoládu. Poté postupně přiliju šlehačku a míchám, dokud nevznikne hladká směs. Odstavím z tepla a po vychladnutí dám do lednice.
Na bešamelový základ si rozpustím máslo, poté do něj postupně vmíchám mouku, dokud nevznikne hladká „kaše“. Tu se nechám tak minutu zasmahnout a poté postupně přiliju mléko. Vše je třeba dobře rozmíchat, aby v mléce nezůstaly hrudky.
Do vychladlého bešamelu pak vmíchám máslo, cukr, kakao a rum a vše šlehačem vyšlehám do hladkého krému.
Na korpus si nejprve z bílků vyšlehám tuhý sníh (to je nám vždy radí naše mamka: první šlehat sníh, a až pak šlehat žloutky, ať se člověk nemusí obtěžovat s mytím metel). Pak žloutky s cukrem do světlé husté hmoty (vždycky se píše pěna, ale pěnu mi to nikdy nepřipomínalo). V tento okamžik zapínám troubu a nechám ji předehřát. Do hmoty se postupně zašlehám kakao, mouku a prášek do pečiva. Do vyšlehaného těsta už pak pomalu ručně vmíchám sníh. Důležité je nemíchat moc divoce, aby těsto zůstalo pěkně vzdušné a lehké.
Těsto se pomalu naliju do vymazané a vysypané formy (dno je možné vyložit pečícím papírem). Doba pečení závisí od trouby, v běžné tak zhruba 40-45 min na 150°C. 
Dám si uvařit kávu,
a když vychladne, přidám do ní trochu rumu.
Když je korpus upečený a vychladlý, pokapu ho směsí kávy a rumu. Je pak příjemně vláčný.
Vršek korpusu (není třeba jej rozkrojovat) potřu bešamelovým krémem. V tomto stádiu dám z poloviny hotový dort do lednice a mezitím si vyšlehám šlehačku z předchozího dne. Šlehačku poté navrším na krém, a proto je dobré, aby aspoň předtím v ledničce na chviličku ztuhnul. Ale nutné to asi není. Vršek dortu posypu hoblinkami hořké čokolády (většinou dělám škrabkou na brambory, cukrářka největší).
Tak ať se povede! 


Oli

Komentáře

Instagram

Oblíbené příspěvky