Čokoládový dort
Když u nás doma někdo slaví narozeniny, velice často padne volba na tento dort. Je to něco lepšího, než by člověk pekl běžně, zároveň však postrádá náročnost třípatrového narozeninového dortu potaženého marcipánem. Přesto je elegantní a pro slavnostní chvíli (kterou narozeniny některé z našeho dámského tria bezesporu jsou) se skvěle hodí. A chutná skvěle, hodně čokoládově, čímž je myslím propagaci učiněno za dost.
V originálním
receptu se sice jmenuje Pařížský dort, název patrně vycházející z faktu,
že jej nahoře zdobí tzv. pařížská šlehačka. Nicméně poměrně výrazný český šmrnc
mu dává tuzemák. Nic proti tuzemáku. S rumem je všechno lepší,
s tuzemákem pak minimálně každý sladký dezert. Skoro každý. Já s ním
při pečení moc nešetřím (a občas si i malou kapku dám na ochucení jogurtu
s banánem a kokosem na snídani – ale to bych snad ani neměla prozrazovat,
je to divné, já vím, ale každý máme nějakou neřest). Přesto tuzemák a Paříž mi dohromady moc nejde
a proto bych jako vystihující kompromis zvolila název čokoládový dort a nikdo
nemůže mít námitek.
Hned na začátku je
důležité zmínit, že šlehačku je nutné připravit už den předem. (Miluju, když uprostřed receptu zjistím, že se už mnou
nachystané těsto musí minimálně 3 hodiny nechat odležet, nejlépe do druhého
dne. Uznávám, nejdřív bych si recept měla přečíst celý, než začnu, ale většinou
jsem líná a přečtu jen seznam ingrediencí a podobné drobnosti často
přehlédnu. Proto pro podobné případy,
jako jsem já, zdůrazňuji – den předem! Pátrala jsem po důvodu proč, ale všude
je to tak psáno a prý se pak šlehačka lépe vyšlehá. Někdy to jako experiment
zkusím bez toho odležení). Taky není od věci si připravit si předem i bešamel,
jako základ na krém. A klidně i upéct korpus, ať to pak v den servírování
pěkně odsejpá.
Těsto:
50 g
hrubé mouky
100 g cukru
4 vejce
20 g kakaa
1/2 prášku do pečiva
Krém:
Bešamelový základ:
70 g másla
100 g mouky
1/4 l mléka
Na dokončení:
100 g másla
100 g cukru
2 lžíce kakaa
štamprle (panák) rumu
Pařížská šlehačka:
250 g smetany ke šlehání (1 balení)
100 g čokolády (podle chuti, nejvíc se mi osvědčila na půl mléčná, napůl tmavá)
káva, trochu rumu
kousek hořké čokolády na hoblinky na ozdobu
100 g cukru
4 vejce
20 g kakaa
1/2 prášku do pečiva
Krém:
Bešamelový základ:
70 g másla
100 g mouky
1/4 l mléka
Na dokončení:
100 g másla
100 g cukru
2 lžíce kakaa
štamprle (panák) rumu
Pařížská šlehačka:
250 g smetany ke šlehání (1 balení)
100 g čokolády (podle chuti, nejvíc se mi osvědčila na půl mléčná, napůl tmavá)
káva, trochu rumu
kousek hořké čokolády na hoblinky na ozdobu
Takže nejdřív
šlehačka – nejprve na vodní lázni rozpustím čokoládu. Poté postupně přiliju šlehačku
a míchám, dokud nevznikne hladká směs. Odstavím z tepla a po vychladnutí dám do
lednice.
Na bešamelový základ
si rozpustím máslo, poté do něj postupně vmíchám mouku, dokud nevznikne hladká
„kaše“. Tu se nechám tak minutu zasmahnout a poté postupně přiliju mléko. Vše
je třeba dobře rozmíchat, aby v mléce nezůstaly hrudky.
Do vychladlého
bešamelu pak vmíchám máslo, cukr, kakao a rum a vše šlehačem vyšlehám do
hladkého krému.
Na korpus si nejprve
z bílků vyšlehám tuhý sníh (to je nám vždy radí naše mamka: první šlehat sníh, a až pak šlehat žloutky, ať se člověk nemusí obtěžovat s mytím metel). Pak žloutky s cukrem do světlé husté
hmoty (vždycky se píše pěna, ale pěnu mi to nikdy nepřipomínalo). V tento
okamžik zapínám troubu a nechám ji předehřát. Do hmoty se postupně zašlehám
kakao, mouku a prášek do pečiva. Do vyšlehaného těsta už pak pomalu ručně
vmíchám sníh. Důležité je nemíchat moc divoce, aby těsto zůstalo pěkně vzdušné
a lehké.
Těsto se pomalu
naliju do vymazané a vysypané formy (dno je možné vyložit pečícím papírem).
Doba pečení závisí od trouby, v běžné tak zhruba 40-45 min na 150°C.
Dám si uvařit kávu,
a když
vychladne, přidám do ní trochu rumu.
Když je korpus upečený a vychladlý, pokapu ho směsí kávy a
rumu. Je pak příjemně vláčný.
Vršek korpusu (není třeba jej rozkrojovat) potřu bešamelovým
krémem. V tomto stádiu dám z poloviny hotový dort do lednice a
mezitím si vyšlehám šlehačku z předchozího dne. Šlehačku poté navrším na
krém, a proto je dobré, aby aspoň předtím v ledničce na chviličku ztuhnul.
Ale nutné to asi není. Vršek dortu posypu hoblinkami hořké čokolády (většinou
dělám škrabkou na brambory, cukrářka největší).
Tak ať se povede!
Oli
Komentáře
Okomentovat