Šlehačkový mazanec
Můj první mazanec!
Nikdy se u nás v rodině nepekl a vždy se jen koupil
nějaký na Velikonoční snídani. A já se rozhodla to zkusit. Vánočku už mám taky
za sebou, tak proč se nemazat s Mazancem?
A nebyla bych to já, kdybych už recept na první pokus neupravila.
Rozhodla jsem se totiž, že mazanec bude šlehačkový. Našla jsem si pár receptů, zkombinovala ty, co
se mi nejvíce líbily, přidala šlehačku a vznikl tento mazanec. Ano na pohled
není nic moc. Ovšem to je zcela má vina. Málo jsem si s ním hrála a
tudíž pak pořádně nedržel tvar. Na výborné chuti to ovšem nic nemění.
Peč na Bílou sobotu – do Velikonoční neděle se pěkně uleží a
na snídani bude skvělý.
Ingredience
500 g mouky (300 g hladké 100 g polohrubé, 100 g hrubé) + 3 lžíce
do kvásku
100 g cukru + lžička do kvásku
3 žloutky a 1 bílek od domácích slepic či z volného chovu – pokojová teplota
42 droždí (či jedno balení sušeného)
250 ml smetany – pokojová teplota
lžička soli
rozinky v rumu – přes noc (hrst)
mandlové lupínky
citronová kůra z jednoho citrónu
koření podle chuti (anýz, muškátový oříšek, skořice,…)
Postup
Vajíčka si vyndám z lednice, tak hodinku dvě předem.
Ohřeji si půlku smetany v hrníčku na chvilku
v mikrovlnce (ideálně tak, aby když strčím prst, necítím teplo ani chlad).
Přihodím 3 lžíce mouky a lžičku cukru a rozdrobím droždí. Promíchám a dám na 20 minut vzejít.
Mezitím si do mísy proseji mouky a cukr. Přihodím rozinky, citronovou kůru, sůl.
Po vzejití kvásku přiliju kvásek k mouce, přidám 3 žloutky – jeden bílek si nechám při ruce,
mírně zamíchám a přidám zbytek šlehačky pokojové teploty. Zpracuji mixerem s nástavci
na kynuté těsto (spirály – pozor správné postavení nástavců), až se
těsto spojí, hnětu ho ručně. Láskyplně. Když je hladké, přikryji utěrkou a dám kynout na dvě hodiny.
Po dvou hodinách vytvaruji pěkný bochánek a šup s ním na
pečící papír (v naší troubě pod to radši šoupnu alobal). Přikryju utěrkou a
dej ještě na 30 minut dokynout. Po uplynutí doby, si pustím troubu a mezitím
mašlovačkou pomažu mazanec bílkem. Následně bohatě posypu mandlovými lupínky.
A nakonec nožem nakrojím kříž – znamení Velikonoc. Před
vložením do trouby ještě nadkryju alobalem, který na posledních pár minut pečení
sundám.
Vychutnej si ho na snídani či čerstvý ke kávě J
Denča
Denča
Komentáře
Okomentovat