Vanilkové sušenky (s trochou kokosu)

  Po nedávné návštěvě kamarádky v Lublani – kde jsem naštívila i veganfest a ochutnala skvěle vanilkovo kokosové sušenky, jsem se nechala inspirovat a nejbližší víkend po návratu, jsem se pokusila vytvořit svou verzi. 
Pravda, na vanilku jsem nikdy příliš nebyla (dilema vanilkové versus čokoladové zmrzliny jsem nikdy neřešila), ale ve spojení s kokosem mě uchvátila. Nicméně i přesto jsem udělala sušenky ve dvou variantách – s kokosem i bez. Varianta s kokosem má lepší strukturu, na druhou stranu čistě vanilkové jsou příjemně jemné.
  Poprvé jsem je zkoušela ku příležitosti Dne matek – jako takový malý dárek mamče ke kávě. Protože jedlé dárky jsou jedním z nejlepších typů dárku vůbec.


  Předtím než se vrhnu do popisu ingrediencí ještě upozorním, že to chce nějaký čas předem, nechat si změknout máslo a těsto po vypracovaní nechat tak 2 hodinky odpočívat v lednici.
  Já do receptu použila zrníčka z vanilkového lusku, pokud ale neděláte sušenky k nějaké speciální příležitosti, bude stačit vanilkový cukr a kapka vanilkového extraktu. Pokud ho nemáte – rovnou kupte lusk – zrníčka použijte do sušenek a zbylý lusk namočtě do alkoholu (nejlépe 60%). Tak to přesně udělala já.

Počet sušenek se samozřejmě odvíjí od tloušťky a velikosti, mě to vyšlo na dva plechy.
Délka přípravy: 1 hod a 20 min (zpracovaní těsta), čas lze zredukovat - těsto neválet a hned tvarovat sušenky

Ingredience:

160 g másla
380 g mouky (já použila 300 g hladké a 80 g celozrnné)
120 g cukru (já použila moučkový čistý ale lepší bude vanilkový)
2 šťastná vejce (prosím ne klecový chov)
zrníčka z jednoho vanilkového lusku popř. vanilkový extrakt a vanilkový cukr místo obyčejného
Kokos - asi půl hrníčku pokud chcete mít na půl čistě vanilkové a napůl kokosové

Postup

Vytáhnu si 180 g másla z lednice, nakrájím na kostky a nechám na půl hodinky změknout. Rovnou vytáhnu i vejce, aby měly pokojovou teplotu.
Když je máslo měkké, v míse ze všech ingrediencí uhnětu těsto. Samozřejmě přidám trochu mouky, je-li těsto lepivé. Já ho rozdělila na dvě půlky a do jedné zparcovala kokos. Zabalila jsem ho do potravinářské folie/útěrky a dala uležet na chladné místo. 
Máslo uležením ztuhne a dobře se bude s těstem pracovat.Vychladnuté těsto jsem rozdělila na menší části a ty vyválela na 3 mm tlustý plát. 
Pokud chceš ušetřit čas těto neválej a rovnou tvoř kuličky, které pak rozmáčkni vidličkou.
Před zpracováním poslední části těsta jsem si dala předehřát troubu. Po dotvoření kuliček je dala péct.
Sušenky se pečou krátce, tak nikam neodcházej.

Po uležení chutnají jako kombinace lineckého cukroví a vanilkových rohlíčku #tochceš
Denča


Komentáře

Instagram

Oblíbené příspěvky