Bramborový krém
S polévkami se tu teď trochu roztrhl pytel. Tedy spíš malý pytel, když tohle je druhý recept na polévku, ale když jsou hned po sobě, tak to jako roztrhnutý pytel může vypadat.
Do názvu jsem radši rovnou napsala krém, abych předešla zklamaní, pokud byste čekali recept na klasickou bramboračku (recept od naší mamči se tu jistě taky časem objeví)
Jestli jste četli recept na cuketovou polévku, bude vám tento recept připadat trochu stejný. On je totiž princip mých krémových polévek v podstatě stejný. Většinou jen volím mezi variantou se smetanou či bez...
Ingredience
(2 porce)
0,5 kg brambor
(nejlépe C)
půlku smetany
ke šlehaní
250 ml vývaru
1 menší cibule
2 stroužky
česneku
1 lžička
sušeného tymiánu
2 špetky
majoránky
Trochu kmínu
Ozdobení
Pražené
slunečnicové emínka
Restované uzené tofu (nejlépe sunfood) / slanina
Trochu
strouhaného čedaru
Dýňový olej
Postup:
Oškrábu brambory pokud to nejsou ranné. Nakrájenou cibuli nechám na ghí či másle zezlátnout (na mírném prameni ať mezitím stihnete nakrájet brambory). Ty pak hodím na cibulku, přidám kmín, sůl, čerstvě namletý pepř, tymián a majoránku a zaliju smetanou a vývarem. Nechám 10 minut vařit. Pak rozmixuju ponorným mixerém a dochutím. Přidám česnek.
Na talíři pak ještě zasypu trochou majoránky, praženými slunečnicovými semínky (ty mám napražen v zásobě), popřípadě orestovanou slaninou/tofu a trochou čedaru - ten ostatně můžeme přidat i do celého hrnce. Ozdobím čerstvým tymiánem a dobrou chuť.
Denča
Komentáře
Okomentovat