Bublanina
Tohle je jeden z receptů, který ukrývá mamčin receptový
sešítek, jenž je po letech už ošuntělý, zahnědlý s fleky od vaření,
vybledlým písmem, ale je to prostě rodinný poklad! Vím, že se za každým receptem, skrývá nějaký příběh, protože
si je mamča opisovala od známých a ti to měli jako osvědčený recept od svým
blízkých. V závorce za většinou receptů je jméno osoby, od které mamča recept
získala, popřípadě příležitost.
Popis receptů je však dost stručný – v případě bublaniny je
zde, krom ingrediencí, napsáno jen lakonické „z bílků sníh a pak přidat ovoce“.
Což tak trochu naznačuje, že to rozhodně není nic složitého, a stojí za to si
ho upéct ke kávě, a vychutnávat si ho na zahradě či v parku spolu s létem.
Pro mě je to totiž jeden z mnoha symbolů léta. Bublanina je lehká a díky ovoci
osvěžující. Může se sice stát, že může maličko dusit, přeci jen, není v ní
žádný tuk, proto je to právě ideální moučník ke kávě.
Bublanina na fotce je sice z dortové formy, ale recept množstvím na plech. Peču - li do kruhové formy používám tak 2/3 ingrediencí. |
Letos se nám kvůli pozdním mrazům neurodily žádně třešně, tak
jsem bublaninu operativně upekla z angreštu – a je to vynikající.
Ingredience (1 plech):
300 g hladké mouky
200 – 250 g cukru (záleží na sladkosti ovoce, které
používáte)
5 vajec
půlka prášku do pečiva
10 lžic horké vody
ovoce
Dám vařit vodu. Následně oddělím žloutky od bílků a ke
žloutkům přisypu cukr. Vyšlehám bílky (před žloutky, abych pak nemusela mýt
metly – kdybych šlehala sníh druhý, musely být metly čisté) a následně vyšlehám
žloutky s cukrem – měly by zesvětlet. Odměřím si mouku a přisypu k ní
půlku prášku do pečiva a část přisypu ke žloutkům. Taky přidám 10 lžic vody a
šlehám. Postupně přisypávám mouku, a když se vše spojí, jemně přimíchám sníh.
Pak už jen stačí rozprostřít na plech a posypat ovocem. Dát péct.
Denča
Komentáře
Okomentovat