Cuketová polévka
Polévky mám
opravdu hodně ráda, a zeleninové krémy obzvlášť. Jsou jednoduché, rychle,
lehké, zdravé a prostě nejlepší.
Cuketu
pravidelně pěstujeme na zahrádce a tudíž je to častá složka našich prázdninových
večeří. Většinou si ji jen rychle osmahnu na pánvi se semínky a balkánským sýrem,
jindy se pižláme s cuketovými řízky (patisonové jsou ale o ždibec lepší a
s postupujícím létem se tu objeví i recept), pečeme cuketový chlebíček ke kávě a nebo, z ní uděláme
cuketovou polévku.
Tento osud
stihnul první letošní cuketu - není nad to zajít si na zahrádku pro suroviny a
ihned z nich vařit.
S Oli jsme
si jí pak vychutnaly na dece na čerstvě posekané trávě, při zapadajícím slunci
a bylo to báječné.
Ingredience
(2 - 3 porce podle hustoty)
1 větší cuketa
či 2 menší
1 střední
cibule
3 stroužky česneku
1 polévková
lžíce ghí
250 ml
zeleninového vývaru
Hrst lístku čerstvé
bazalky (popřípadě lžíci sušené) + na ozdobení
Hrst lístku
čerstvé (popřípadě lžíci sušené) dobromysli (oregano)
Hrst slunečnicových
semínek
Lžíce dýňového
oleje popř. olivového
Hrst nastrouhaného
parmazánu
Smetana –
zakysaná či ke šlehání, záleží na vaší chuti (není povinné)
Čerstvě mletý
pepř, sůl
Postup:
Nakrájím si
cibuli a záhy si nechám v hrnci rozpustit ghí. Cibuli dám orestovat dozlatova
a mezitím nakrájím cuketu na kostičky i se slupkou. Nakrájím nadrobno česnek, umyji lístky bazalky a dobromysli. Přisypu kostky cukety do hrnce, trochu posolím a
nechám dusit. Mezitím si na suché pánvi opražím slunečnicová semínka. Může se to zdá jako zbytečný krok, ale
určitě se mu nevyhýbejte, polévku to posune o krok výš. K cuketě přisypu
lístky bylinek, česnek a zaliji vývarem – tady pozor – záleží na tom, jakou
hustotu polévky chcete. Nechám 5 minut vařit a mezitím si třeba mohu v toustovači/topinkovači/pánvi
opéct chleba. Posléze tyčovým mixerem cuketu rozmixuji a dochutím - čerstvým
pepřem, solí, bylinkami a půlkou hrsti parmazánu.
Pak už jen
servíruju do misek, kde polévku zasypu opraženými semínky, zakápnu dýňovým
olejem, má příjemnou oříškovou chuť a
opět cuketovou polévku o dost vyzvedne, a zbylým parmazánem, dozdobím
bylinkami popřípadě smetanou a čerstvě namletým pepřem. Ani balkánský sýr by nemusel být špatný :)
Podávám s opečeným
pečivem. Pečivo můžete zapéct se sýrem či pestem…
Přeji dobrou
chuť.
Denča
Denča
Komentáře
Okomentovat