Cuketová polévka

Polévky mám opravdu hodně ráda, a zeleninové krémy obzvlášť. Jsou jednoduché, rychle, lehké, zdravé a prostě nejlepší.

Cuketu pravidelně pěstujeme na zahrádce a tudíž je to častá složka našich prázdninových večeří. Většinou si ji jen rychle osmahnu na pánvi se semínky a balkánským sýrem, jindy se pižláme s cuketovými řízky (patisonové jsou ale o ždibec lepší a s postupujícím létem se tu objeví i recept), pečeme cuketový chlebíček ke kávě a nebo, z ní uděláme cuketovou polévku.
Tento osud stihnul první letošní cuketu - není nad to zajít si na zahrádku pro suroviny a ihned z nich vařit.
S Oli jsme si jí pak vychutnaly na dece na čerstvě posekané trávě, při zapadajícím slunci a bylo to báječné.



Ingredience
(2 - 3 porce podle hustoty)

1 větší cuketa či 2 menší
1 střední cibule
3 stroužky česneku
1 polévková lžíce ghí
250 ml zeleninového vývaru
Hrst lístku čerstvé bazalky (popřípadě lžíci sušené) + na ozdobení
Hrst lístku čerstvé (popřípadě lžíci sušené) dobromysli (oregano)
Hrst slunečnicových semínek
Lžíce dýňového oleje popř. olivového
Hrst nastrouhaného parmazánu
Smetana – zakysaná či ke šlehání, záleží na vaší chuti (není povinné)
Čerstvě mletý pepř, sůl

Postup:

Nakrájím si cibuli a záhy si nechám v hrnci rozpustit ghí. Cibuli dám orestovat dozlatova a mezitím nakrájím cuketu na kostičky i se slupkou. Nakrájím nadrobno česnek, umyji lístky bazalky a dobromysli. Přisypu kostky cukety do hrnce, trochu posolím a nechám dusit. Mezitím si na suché pánvi opražím slunečnicová semínka. Může se to zdá jako zbytečný krok, ale určitě se mu nevyhýbejte, polévku to posune o krok výš. K cuketě přisypu lístky bylinek, česnek a zaliji vývarem – tady pozor – záleží na tom, jakou hustotu polévky chcete. Nechám 5 minut vařit a mezitím si třeba mohu v toustovači/topinkovači/pánvi opéct chleba. Posléze tyčovým mixerem cuketu rozmixuji a dochutím - čerstvým pepřem, solí, bylinkami a půlkou hrsti parmazánu.
Pak už jen servíruju do misek, kde polévku zasypu opraženými semínky, zakápnu dýňovým olejem, má příjemnou oříškovou chuť a opět cuketovou polévku o dost vyzvedne, a zbylým parmazánem, dozdobím bylinkami popřípadě smetanou a čerstvě namletým pepřem. Ani balkánský sýr by nemusel být špatný :)

Podávám s opečeným pečivem. Pečivo můžete zapéct se sýrem či pestem…

Přeji dobrou chuť.

Denča



Komentáře

Instagram

Oblíbené příspěvky