Ovesné (cestovní) sušenky
Sušenky jsou takové vděčné pečení. Jsou poměrně jednoduché,
ze základních surovin, snadně se pečou, takže odpadají úkony, jako postupné
snižování teploty či pečení se špejlí a klidně můžete troubu v průběhu
pečení otevřít – což je pro mě s naší troubou, kde už nějaký čas nesvítí
žárovka dosti velká výhoda. Jsou skladné, můžete se s nimi podělit a konzumace nevyžaduje talířek a odpadá strach, že si krémem pokypete oblečení, jako u krémových dezertů.
A neméně důležitou výhodou je, že celkem vydrží, takže když je uskladníte
v uzavíratelné nádobě, můžete si sušenku vychutnávat ke kávě dalších několik
dní, aniž byste museli znovu vypíkat… takže se není čemu divit, že už přidávám
třetí recept na sušenky.
Tyhlety sušenky ale pro mě mají trochu speciální účel – jsou cestovní. Protože nejen, že se vyjmenovanými vlastnostmi sušenek pro
dovolenou prostě hodí, tyto ovesné jsou dokonalým společníkem na cesty, i proto, neboť
jimi můžete nahradit snídani či svačinu a v nouzi i oběd. Zasytí a přitom
mohou být kdykoli po ruce.
Peču je na dva způsoby a nemůžu se moc rozhodnout který je
lepší – jedna verze je s vejcem a druhá bez. S vejcem jsou sušenky
hutnější a výživnější, ale bez zase takové křupavější a sušenkovatější, takže je to na vás – zda
máte přebytek vajíček, nebo váš stojánek na vejce v lednici zeje
prázdnotou.
Jen poprosím, pokud se rozhodnete pro ty s vejcem, jako
všude v našich receptem, použijte ty od šťastných slepic, nechci vám kazit
chuť popisem klecových chovů, ale nepodporujte továrny na vejce se slepicí
v kleci – odměnou vám bude chuť šťastných vajíček.
Ingredience
(1 a půl plechu)
1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek hladké mouky
2 hrsti slunečnickových semínek
1 hrst nasekaných vlašských ořechů
125 g čili půlka másla/hery
1/3 -1/2 hrnku cukru moučka (můžete použít i krystal ale ten
se dostatečně nerozpustí a na povrchu sušenky pak budou jeho krystaly)
1 šťastné vejce (pokud ho nedávám, přidám trochu vanilkového
extraktu, trochu mléka,..)
1 lžička skořice
popř. chia semínka, kokos, mandle, levandule apod.
Postup
Máslo si dám trochu povolit a pak už jen smíchám všechny
ingredience – podle konzistence trochu poupravím poměry a vytvaruju kuličky, které rozmáčknu. Dám péct :)
Denča
Komentáře
Okomentovat