Jablečné pyré


Tento recept se může zdát příliš jednoduchý, na to, abych ho dávala sem, do naší internetové kuchařky. A taky, že jednoduchý je. Ale nedávám ho sem proto, že bych své potenciální čtenáře podceňovala, ale proto, že i přesto, že je to doslova "easy peasy lemon squeezy", je to jedna z mnoha věcí, kterou každé léto děláme (máme-li dost jablek), vychutnáváme si s tím palačinky a snídaně a proto do naší kuchařky patří.
Na zahradě nám stojí jabloň s letními jablky – poznají se podle žlutozelenkavé slupkydozrávají tak od poloviny července a skvěle se hodí na letní kompoty.

Nejlepší kompot míváme v krátkém úseků dní, kdy se úroda malin překrývá s úrodou letních jablek, a kdy přidání pár malin k jablkům vzniká krásně růžový kompot, který ledově vychlazený chutná skvěle.

Jablečné pyré je tak dobré, že si ho často i zavařujeme, abychom si ho na palačinky mohly mazat celý rok.



Ingredience:

letní jablíčka
(samozřejmě jdou použít i normální jablka, letní jen lépe dosahují konzistence pyré)
voda

Volitelné:
cukr
citronová štáva
koření (skořice / levandule / bylinky)
vanilkový extrakt

Postup:

Jablíčka oškrábu a nakrájím na kostičky (bez jadřinců). Vhodím do hrnce, zaliji vodou (podle požadované hustoty, ale asi bych se snažila je nikdy úplně zalít /přelít) přisypu cukr, popř. bylinky (levandule, máta, …) a vařím asi 5-10 minut, až jsou kostičky měkké. Rozmixuji ponorným mixérem a dochutím citronovou šťávou nebo popřípadě skořicí apod.


Ihned podávám nebo uschovám v čisté sklenici na pár dní, popřípadě zavařím.

P.S. na palačinky je nejlepší v kombinaci s tvarohem


Komentáře

Instagram

Oblíbené příspěvky