Jablečné pyré
Tento recept se může zdát příliš jednoduchý, na to, abych ho dávala sem, do naší internetové kuchařky. A taky, že jednoduchý je. Ale nedávám ho sem
proto, že bych své potenciální čtenáře podceňovala, ale proto, že i přesto, že je
to doslova "easy peasy lemon squeezy", je to jedna z mnoha věcí, kterou každé léto
děláme (máme-li dost jablek), vychutnáváme si s tím palačinky a snídaně a proto do naší kuchařky patří.
Na zahradě nám stojí jabloň
s letními jablky – poznají se podle žlutozelenkavé slupky, dozrávají tak od
poloviny července a skvěle se hodí na letní kompoty.
Jablečné pyré je tak dobré,
že si ho často i zavařujeme, abychom si ho na palačinky mohly mazat celý rok.
Ingredience:
letní jablíčka
(samozřejmě jdou použít i normální jablka, letní jen lépe dosahují konzistence pyré)
(samozřejmě jdou použít i normální jablka, letní jen lépe dosahují konzistence pyré)
voda
Volitelné:
cukr
citronová štáva
koření (skořice / levandule
/ bylinky)
vanilkový extrakt
vanilkový extrakt
Postup:
Jablíčka oškrábu a nakrájím
na kostičky (bez jadřinců). Vhodím do hrnce, zaliji vodou (podle požadované hustoty,
ale asi bych se snažila je nikdy úplně zalít /přelít) přisypu cukr, popř. bylinky
(levandule, máta, …) a vařím asi 5-10 minut, až jsou kostičky měkké. Rozmixuji ponorným
mixérem a dochutím citronovou šťávou nebo popřípadě skořicí apod.
Ihned podávám nebo uschovám
v čisté sklenici na pár dní, popřípadě zavařím.
P.S. na palačinky je nejlepší v kombinaci s tvarohem
Komentáře
Okomentovat