Meruňkový koláč s levandulí
Recept vznikl trochu nečekaně a narychlo. Když jsem
totiž kupovala meruňky, bylo to se záměrem upéct je na slano s ricottou
podle receptu z Herbáře. Ale po vydatném nedělním obědě mě chuť
na slané meruňky přešla a došlo na klasiku - tedy, že nedělní oběd si žádá sladkou tečku. Jelikož
jsem měla meruněk jen 8, byla jsem nucena péct do koláčové formy (no, nucena - ono je to normální, péct klasické
koláče, ale pro nás je to většinou málo a nestojí za námahu, většinou, když se
peče, tak na plech, ne-li rovnou dva). Vzpomněla jsem si na
dortík, který jsme s Oli ochutnaly při výletu v Praze,
v Kavárně, co hledá jméno, s tvarohem a marmeládou z meruněk. A tak
jsme se rozhodla ho trochu napodobit a
mírně ozvláštnit levandulí.
Jen malé upozornění – těsto si udělat tak
dvě hodiny předem a dát vychladit – ovšem pokud netrváte na dokonalosti, já ho
dělala narychlo, aby byl hotový, než se mamča vzbudí z odpoledního
šlofíka, vystačila jsem si s 20 minutami chlazení.
Ingredience:
(kruhová forma na koláč - průměr cca 25 cm)
Těsto:
100 g másla
200 g mouky
Pár lžic studené vody
Špetka soli a špetka cukru
Náplň:
8-10 meruněk (pokud dostanete chuť na koláč i
v zimě, zastoupí je meruňková marmeláda)
2 lžíce meruňkové marmelády – pokud nemáte, stačí víc
cukru
40 g cukru (levandulový – pokud nemáte, stačí sušenou
levanduli přidat do krému, nebo péct bez levandule J)
250 g ricotty
250 g plnotučného tvarohu
1 šťastné vejce
Postup:
Tajemství křehkého těsta tkví v tuku, který se má
rozpustit až v troubě, proto ho nakrájím do mouky přímo z lednice a
rychle zpracuji na drobenku. Poté přidám trochu vody a rychle hnětu, aby
se těsto spojilo a zároveň máslu nedala moc příležitosti se roztavit. Dám
uležet to lednice.
Po odležení těsto vyválím, zapnu si troubu a pak
vtlačím do formy – nevymazávám ji – přeci jen v těstě je tuku dost. A
důkladně propíchám vidličkou, aby se co nejméně v troubě vzedmulo. Dám předpéct.
Mezitím si nakrájím meruňky na měsíčky a dvě lžíce
marmelády si mírně rozředím vodou, aby se s ní snadno daly čerstvé meruňky potírat.
Když je těsto tak na půl upečené, vytáhnu ho a vyložím meruňkami a rozetřu na
ně marmeládu (pokud mám dojem, že by i tak byly meruňky kyselé, pocukruji je
ještě trochou cukru z oněch 40 g – zbytek nechám na krém). Znovu dám do
trouby tak na 5 minut a mezitím smíchám tvaroh, levandulový cukr, ricottu a
vejce.
Připravím si hluboký plech, do kterého se kruhová
forma vejde a naliju do něj 300 ml vody.
Samozřejmě se dá péct i bez vody, ale díky vodní
lázni, se tvaroh tolik nevysuší a krém zůstane vláčný. Stejně jako u pravého
cheesecaku.
Kulatou formu vytáhnu z trouby a nanesu na
meruňky krém. Pak formu umístím do hlubokého plechu s vodou a dám dopéct
na trouby – cca 10 min.
Denča
Komentáře
Okomentovat