Meruňkový koláč s levandulí

Recept vznikl trochu nečekaně a narychlo. Když jsem totiž kupovala meruňky, bylo to se záměrem upéct je na slano s ricottou podle receptu z Herbáře. Ale po vydatném nedělním obědě mě chuť na slané meruňky přešla a došlo na klasiku - tedy, že nedělní oběd si žádá sladkou tečku. Jelikož jsem měla meruněk jen 8, byla jsem nucena péct do koláčové formy (no, nucena - ono je to normální, péct klasické koláče, ale pro nás je to většinou málo a nestojí za námahu, většinou, když se peče, tak na plech, ne-li rovnou dva). Vzpomněla jsem si na dortík, který jsme s Oli ochutnaly při výletu v Praze, v Kavárně, co hledá jméno, s tvarohem a marmeládou z meruněk. A tak jsme se rozhodla ho trochu napodobit a mírně ozvláštnit levandulí.

Jen malé upozornění – těsto si udělat tak dvě hodiny předem a dát vychladit – ovšem pokud netrváte na dokonalosti, já ho dělala narychlo, aby byl hotový, než se mamča vzbudí z odpoledního šlofíka, vystačila jsem si s 20 minutami chlazení.



Ingredience:
(kruhová forma na koláč - průměr cca 25 cm)

Těsto:
100 g másla
200 g mouky
Pár lžic studené vody
Špetka soli a špetka cukru

Náplň:
8-10 meruněk (pokud dostanete chuť na koláč i v zimě, zastoupí je meruňková marmeláda)
2 lžíce meruňkové marmelády – pokud nemáte, stačí víc cukru
40 g cukru (levandulový – pokud nemáte, stačí sušenou levanduli přidat do krému, nebo péct bez levandule J)
250 g ricotty
250 g plnotučného tvarohu
1 šťastné vejce

Postup:

Tajemství křehkého těsta tkví v tuku, který se má rozpustit až v troubě, proto ho nakrájím do mouky přímo z lednice a rychle zpracuji na drobenku. Poté přidám trochu vody a rychle hnětu, aby se těsto spojilo a zároveň máslu nedala moc příležitosti se roztavit. Dám uležet to lednice.
Po odležení těsto vyválím, zapnu si troubu a pak vtlačím do formy – nevymazávám ji – přeci jen v těstě je tuku dost. A důkladně propíchám vidličkou, aby se co nejméně v troubě vzedmulo. Dám předpéct.

Mezitím si nakrájím meruňky na měsíčky a dvě lžíce marmelády si mírně rozředím vodou, aby se s ní snadno daly čerstvé meruňky potírat. Když je těsto tak na půl upečené, vytáhnu ho a vyložím meruňkami a rozetřu na ně marmeládu (pokud mám dojem, že by i tak byly meruňky kyselé, pocukruji je ještě trochou cukru z oněch 40 g – zbytek nechám na krém). Znovu dám do trouby tak na 5 minut a mezitím smíchám tvaroh, levandulový cukr, ricottu a vejce.

Připravím si hluboký plech, do kterého se kruhová forma vejde a naliju do něj 300 ml vody.
Samozřejmě se dá péct i bez vody, ale díky vodní lázni, se tvaroh tolik nevysuší a krém zůstane vláčný. Stejně jako u pravého cheesecaku.
 Kulatou formu vytáhnu z trouby a nanesu na meruňky krém. Pak formu umístím do hlubokého plechu s vodou a dám dopéct na trouby – cca 10 min.


Denča
  

Komentáře

Instagram

Oblíbené příspěvky