(Jablečný) Jahelník

S postupujícím podzimem mám na snídaní vždy chuť na jáhlovou kaši s jablky a ořechy a spoustou skořice a trochou muškátového oříšku. A nějak mě napadalo, že by to vůbec nebyl špatný dezert k odpolední kávě nebo jako tečka podzimního oběda.

Přirozeně bezlepkový a lze to i bez laktózy může být pro někoho důležitá informace nebo důvod, proč si jej upéct.



Ingredience
dortová forma průměr 22 cm

1 hrnek jáhel (obyčejný hrnek na čaj)
3 šťastná vejce
2 hrnky mléka / vody
6 sladkých středních jablíček
špetka soli
2 lžíce perníkového koření – popř. lžíce skořice, 4 hřebíčky, 4 kuličky nového koření, špetka muškátového oříšku
55 g cukru
40 g vlašských ořechů
2 lžíce rumu
          3 lžíce čaje s rumem          
                  
K podávání
jogurt / zakysaná smetana

Postup:

Jáhly spařím vroucí vodou, tu následně odliji a přiliju 2 hrnky vody či mléka a trochu soli. Nechám 5 minut vařit a následně nechám dojít na vypnuté plotýnce dalších 10 – 15 minut.  Uvařené jáhly dám vychladnout (do chladné místnosti / ledové lázně) a mezitím vytáhnu vajíčka z lednice, aby získaly pokojovou teploty, nasbírám si jablka na zahradě a nastrouhám je na hrubém struhadle. Taky rozlousknu ořechy a namelu je v mixéru nebo nahrubo nakrájím nožem. Oddělím žloutky od bílků a vyšlehám tuhý sníh. Poté vyšlehám žloutky s cukrem do světle žluté barvy. Ke žloutkům vmíchám zchladlé jáhly, přisypu perníkové koření a 2 lžíce rumu (popř. v hmoždíři rozdrtím koření) a jemně vmíchám sníh.
Vymažu dortovou formu a vysypu hrubou mouku či krupicí, zapnu troubu a první polovinou jáhlového těsta rozprostřu do formy. Přidám nastrouhané jablka a zasypu mletými oříšky. Podle sladkosti jablek můžu ještě docukrovat. Přidám druhou polovinou těsta a dám péct.

Po upečení ještě poliju několika lžícemi černého čaje s rumem na zvláčnění.
Podávám s lžící jogurtu či zakysané smetany.

Denča


Komentáře

Instagram

Oblíbené příspěvky