(Jablečný) Jahelník
S postupujícím podzimem mám
na snídaní vždy chuť na jáhlovou kaši s jablky a ořechy a spoustou skořice
a trochou muškátového oříšku. A nějak mě napadalo, že by to vůbec nebyl špatný dezert k odpolední
kávě nebo jako tečka podzimního oběda.
Přirozeně bezlepkový a lze to i
bez laktózy může být pro někoho důležitá informace nebo důvod, proč si jej upéct.
Ingredience
dortová forma průměr 22 cm
1 hrnek jáhel (obyčejný hrnek na
čaj)
3 šťastná vejce
2 hrnky mléka / vody
6 sladkých středních jablíček
špetka soli
2 lžíce perníkového koření –
popř. lžíce skořice, 4 hřebíčky, 4 kuličky nového koření, špetka muškátového oříšku
55 g cukru
40 g vlašských ořechů
2 lžíce
rumu
3 lžíce čaje s rumem
K podávání
jogurt /
zakysaná smetana
Postup:
Jáhly spařím
vroucí vodou, tu následně odliji a přiliju 2 hrnky vody či mléka a trochu soli.
Nechám 5 minut vařit a následně nechám dojít na vypnuté plotýnce dalších 10 – 15 minut. Uvařené jáhly dám vychladnout (do chladné místnosti / ledové lázně) a mezitím
vytáhnu vajíčka z lednice, aby získaly pokojovou teploty, nasbírám si jablka
na zahradě a nastrouhám je na hrubém struhadle. Taky rozlousknu ořechy a namelu je
v mixéru nebo nahrubo nakrájím nožem. Oddělím žloutky od bílků a vyšlehám
tuhý sníh. Poté vyšlehám žloutky s cukrem do světle žluté barvy. Ke
žloutkům vmíchám zchladlé jáhly, přisypu perníkové koření a 2 lžíce rumu (popř.
v hmoždíři rozdrtím koření) a jemně vmíchám sníh.
Vymažu
dortovou formu a vysypu hrubou mouku či krupicí, zapnu troubu a první polovinou
jáhlového těsta rozprostřu do formy. Přidám nastrouhané jablka a zasypu mletými
oříšky. Podle sladkosti jablek můžu ještě docukrovat. Přidám druhou polovinou
těsta a dám péct.
Po
upečení ještě poliju několika lžícemi černého čaje s rumem na zvláčnění.
Podávám s lžící jogurtu či zakysané smetany.
Podávám s lžící jogurtu či zakysané smetany.
Denča
Komentáře
Okomentovat