Jáhelná kaše

Jak už jsem psala v receptu o jáhelníku – s postupujícím podzimem ráda snídám jáhlovou kaši s jablky, které jsem si posbírala z orosené trávy, schované v listech na zahradě a s loňskými ořechy a kapkou rumu, perníkového koření a lžičkou másla.
Často se mi už večer sbíhají sliny na tuhle snídani a nemůžu se dospat. Moc dobře si pamatuji, jak jsem se před pár lety posmívala za takové přiznání Olze, a teď, ejhle jsem lapena v lahodnosti jáhlových kaší s podzimním nádechem.
Protože jáhly se na můj ranní vkus vaří moc dlouho, používám k tomuto účelu jáhelné vločky – ty jsou za chvilinku.
Proto pokud zatoužíte zítra po lahodné podzimní snídani, nechť zkontrolujte ve špajze zásobu jáhelných vloček, jablek a ořechů, rumu, taky perníkového koření, popřípadě alespoň skořice, a nechte si sbíhat sliny. Ráno si uvařte kávu, oblíbený čaj nebo kakao, jáhelnou kaši, zamuchlejte se do svetru a pokud máte čas, chopte se novin či knihy a dopřejte si jedlý podzim.



Ingredience
1 porce

1 šálek jáhelných vloček (cca 60 g)
2 šálky mléka, popř. jablečný mošt, …
2 menší či jedno větší sladší jablíčko
1 lžička perníkového koření
1-2 lžíce namletých vlašských oříšků
1 lžička rumu
cukr nebo med podle chuti – lze to i bez nich - jsou-li jablíčka dostatečně sladké
1 hoblinka másla

Postup:

Nastrouhám si jablíčka na hrubém struhadle nebo pokud nemám v zásobě namleté oříšky - namelu je a můžu k nim přisypat nakrájené jablíčko a ušetřím si strouhání - a do mléka vsypu dané množství jáhelných vloček a míchám na zapnuté plotýnce, dokud kaše mírně nezhoustne. Přidám nastrouhané jablíčka, koření, ořechy, lžičku rumu, popřípadě cukr/med. Zamíchám a naservíruji do misky. Na vršek dodám trochu másla a nechám ho rozpustit. 

Denča




Komentáře

Instagram

Oblíbené příspěvky