Šlehačkové rohlíčky
První oficiální podzimní den bylo
u nás opravdu sychravo – dopoledne propršelo, odpoledne bylo stále zataženo. K večeru
dokonce na pár chvil zpod mraků vysvitlo slunce, ale přesto bylo celý den vlhko
a chladno. Pozitivní na tom snad bylo jen to, že člověku to poskytlo
příležitost zamuchlat se s čajem a teplými jablečnými rohlíčky do dek a
nemít z toho černé svědomí.
Ingredience
(40 rohlíčků)
Těsto:
33% smetana ke šlehání
¾ másla / hery (cca 190 g)
500 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
špetka soli
Jablečná náplň:
cca 20 jablek (radši mít nějaké v záloze)
50 g mletých vlašských ořechů
3 lžíce skořice
4 hřebíčky
4 kuličky nového koření
½ lžičky muškátového oříšku
3 lžičky cukru
Postup:
V míse ručně vypracuji těsto
a dám uležet do chladu. Nastrouhám si jablka na hrubém struhadle a mírně je
vymačkám. Přidám koření – hřebíček a nové koření rozmačkám v hmoždíři či
nožem. Přidám cukr podle chuti a přisypu namleté oříšky.
Vychlazené těsto rozdělím na 5
stejných dílu a postupně je vyválím na pomoučněném válu. Vyválím je do kruhu a
rozříznu na 8 trojúhelníků.
K podstavě přidám úměrné
množství nastrouhaných jablek a roluju směrem ke špičce – konečky mírně
zmáčknu, abych zamezila velkému úniku šťávy.
Peču na plechu vyloženém pečícím
papírem dozlatova.
Podávejte klidně ještě teplé s čajem či kávou a dobrou knihou :)
Podávejte klidně ještě teplé s čajem či kávou a dobrou knihou :)
Denča
Komentáře
Okomentovat