Šlehačkové rohlíčky

První oficiální podzimní den bylo u nás opravdu sychravo – dopoledne propršelo, odpoledne bylo stále zataženo. K večeru dokonce na pár chvil zpod mraků vysvitlo slunce, ale přesto bylo celý den vlhko a chladno. Pozitivní na tom snad bylo jen to, že člověku to poskytlo příležitost zamuchlat se s čajem a teplými jablečnými rohlíčky do dek a nemít z toho černé svědomí.



Ingredience
(40 rohlíčků)

Těsto:

33% smetana ke šlehání
¾  másla / hery (cca 190 g)
500 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
špetka soli

Jablečná náplň:

cca 20 jablek (radši mít nějaké v záloze)
50 g mletých vlašských ořechů
3 lžíce skořice
4 hřebíčky
4 kuličky nového koření
½ lžičky muškátového oříšku
3 lžičky cukru

Postup:

V míse ručně vypracuji těsto a dám uležet do chladu. Nastrouhám si jablka na hrubém struhadle a mírně je vymačkám. Přidám koření – hřebíček a nové koření rozmačkám v hmoždíři či nožem. Přidám cukr podle chuti a přisypu namleté oříšky.
Vychlazené těsto rozdělím na 5 stejných dílu a postupně je vyválím na pomoučněném válu. Vyválím je do kruhu a rozříznu na 8 trojúhelníků.
K podstavě přidám úměrné množství nastrouhaných jablek a roluju směrem ke špičce – konečky mírně zmáčknu, abych zamezila velkému úniku šťávy.
Peču na plechu vyloženém pečícím papírem dozlatova.

Podávejte klidně ještě teplé s čajem či kávou a dobrou knihou :)

Denča




Komentáře

Instagram

Oblíbené příspěvky