Dýňové rizoto
Sezona dýni už pomalu končí – spotřebováváme poslední letošní a teprve teď se dostáváme k sepsání jednoho z našich nejoblíbenějších receptů
z dýně - rizota. Receptů na něj je všude spousta – a ten náš nám tu taky nesmí chybět :)
Ingredience:
(4 porce)
500 g rýže Arborio/Carnaroli
1 střední dýně hokkaido
1-1,5 l zeleninového vývaru
2 dcl bílého vína
100 g nastrouhaného parmazánu
1 šalotka
hrst pražených dýňových semínek
2 lžíce dýňového oleje
2 lžíce másla/ghí
7 snítek šalvěje + na ozdobení
na dýňové pyré:
česnek, olej, menší cibule, bylinky (dobromysl, bazalka, ...)
na dýňové pyré:
česnek, olej, menší cibule, bylinky (dobromysl, bazalka, ...)
Postup:
Hokkaido (i se slupkou) nakrájím na kousky cca 2x2 cm, rozprostřu na plech vyložený pečícím papírem, zakápnu olejem, osolím, popřípadě přidám bylinky, česnek, cibuli na tenké měsíčky a dám péct do trouby. Upečenou dýni rozmixuji do pyré (klidně ho mírně zředím je-li moc husté) a odložím prozatím stranou.
Nakrájím si šalotky na jemno a dám do hrnce rozehřát máslo. Do teplého vývaru (udržuji ho teplý celou dobu vaření rizota) přihodím šalvěj a na másle restuji šalotku, dokud zesklovatí.
Přisypu rýži a za stálého míchání podleji vínem. Až se víno vstřebá, po
naběračkách přilévám teplý vývar a stále míchám. Cca po 15-20 minutách - kdy už má rizoto jemnou krémovou konzistenci - vmíchám pyré, dosolím, a zasypu půlkou nastrouhaného parmazánu.
Podávám posypané zbytkem
parmazánu, pokapu lžičkou dýňového oleje, zasypu praženými dýňovými semínky a vychutnáváme si s deci bílého.
Komentáře
Okomentovat