Kynuté rohlíčky / makovky
Ráno. Za oknem se je vše v mlhavém
chladném oparu. Ale po celém domě voní pečení. Čerstvé kynuté rohlíčky s máslem
a domácí marmeládou z letní sezóny. V konvici vře voda na bílou kávu
a zelený čaj. Všichni usedají ke stolu a líně si mažou marmeládu na rohlíčky, čtou noviny, co před chvíli přistály ve schránce. Je sobotní ráno.
Ingredince
(12 -16 makovek)
500 g hladké mouky 00
100 g krupicového cukru
1 balení čerstvého droždí (cca 40 g)
1 šťatstné vejce (žloutek a bílek zvlášť)
1 lžička soli
2,5 dcl vlažného mléka
2,5 dcl vlažného mléka
150 g studeného másla
Nemletý mák či cokoli jiného na
posypání
Postup
V 1 dcl vlažného mléka s lžičkou
cukru a lžící mouky rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek (cca 15 min).
Mezitím si prosejeme mouku, přidáme cukr a studené máslo rozkrájíme do mouky.
Přilijeme trochu mléka a zpracujeme (nejlépe robotem nebo mixerem s háky) na
drobenku. Do zbytku mléka přidáme žlutek rozkvedláme a spolu s kváskem
přilijeme k drobence a robotem zpracujeme na hladké těsto (podle potřeby přidáme mouku nebo mléko).
Dobře prohnětené těsto poznám tak, že se nalepí na stěny mísy. Taktéž lze provést "zkoušku okenní tabulky" - vezmeme si kousek těsta a pomalu roztahujeme, pokud se těsto nepotrhá a jde vytáhnout až do tenké blány "okenní tabulky" je těsto dobře prohněteno.
Mísu necháme na na teplém místě, přikrytou utěrkou, 2 hodiny kynout.
Je dobré ho jít po hodině provzdušnit - unikne oxid uhličitý a ke kvasinkám se dostane čerstvý kyslík.
Dobře prohnětené těsto poznám tak, že se nalepí na stěny mísy. Taktéž lze provést "zkoušku okenní tabulky" - vezmeme si kousek těsta a pomalu roztahujeme, pokud se těsto nepotrhá a jde vytáhnout až do tenké blány "okenní tabulky" je těsto dobře prohněteno.
Mísu necháme na na teplém místě, přikrytou utěrkou, 2 hodiny kynout.
Je dobré ho jít po hodině provzdušnit - unikne oxid uhličitý a ke kvasinkám se dostane čerstvý kyslík.
Vykynulé těsto si rozdělíme na dvě poloviny
a vyválíme jednu po druhé do kola – cca 4 mm tlustého. Rozdělíme na 6-8 dílů (viz obrázek) podle toho, jak máte kolo velké. Rolujeme od podstavy až po cíp. Pokládáme na
plech s pečícím papírem cípem dolů, mírně ohneme do tvaru rohlíčku. Potřeme rozšlehaným bílkem, co nám
zbyl a necháme ještě půl hodinky kynout. Pečeme v troubě asi na 180°C, ale
záleží na síle trouby – v naší troubě je to tak na 100°C cca 15 min.
P.S. lze těsto udělat večer a nechat ho kynout v lednici a ráno rohlíčky rychle srolovat a upéct
Krásné ráno
Denča
Komentáře
Okomentovat