Polévka z pečeného květáku
Jak už je možné si přečíst u
jiných receptů na polévky – mám je moc ráda. Jsou jednoduché, s kouskem chleba
či sendviče syté a lahodné.
Inspiraci mi byla
Kuchařka pro dceru, kde mezi recepty lze najít grilovaný květák. Moc mi chutnal a z důvodu psaných výše, jsem se rozhodla si jeho chuť užívat v polévce.
Ingredience:
(4 porce)
1 květák
1 menší cibule
1 střední brambora
0,5 litru vývaru (klidně víc,
záleží, jakou budete chtít hustotu polévky)
100 ml smetany ke šlehání /
vaření
1 lžička uzené papriky
1 lžička kari
4 lžíce oleje + na osmažení cibulky
pepř, sůl
semínka na posypání
Postup:
Květám omyjeme a rozebereme na
malé růžičky do pekáče / na plech. Dáme rozehřát troubu a nakrájíme bramboru na
kostičky a přisypeme ke květáku. Ve sklenici smícháme olej, uzenou papriku,
kari, pepř a sůl. Olejem s kořením zakápneme květák a důkladně promícháme a pečeme cca
15 - 20 minut. V průběhu pečení pravidelně promícháváme.
Nakrájíme si na jemno cibuli a
orestujeme dozlatova. Přidáme upečený květák a zalijeme smetanou a částí
vývaru. Necháme chvíli probublávat a rozmixujeme. Podle konzistence ředíme
vývarem a dochutíme. Můžeme přisypat sýr jako je parmazán.
Komentáře
Okomentovat