Polévka z pečeného květáku

Jak už je možné si přečíst u jiných receptů na polévky – mám je moc ráda. Jsou jednoduché, s kouskem chleba či sendviče syté a lahodné. 
Inspiraci mi byla Kuchařka pro dceru, kde mezi recepty lze najít grilovaný květák. Moc mi chutnal a z důvodu psaných výše, jsem se rozhodla si jeho chuť užívat v polévce.




Ingredience:
(4 porce)

1 květák
1 menší cibule
1 střední brambora
0,5 litru vývaru (klidně víc, záleží, jakou budete chtít hustotu polévky)
100 ml smetany ke šlehání / vaření
1 lžička uzené papriky
1 lžička kari
4 lžíce oleje + na osmažení cibulky
pepř, sůl
semínka na posypání

Postup:

Květám omyjeme a rozebereme na malé růžičky do pekáče / na plech. Dáme rozehřát troubu a nakrájíme bramboru na kostičky a přisypeme ke květáku. Ve sklenici smícháme olej, uzenou papriku, kari, pepř a sůl. Olejem s kořením zakápneme květák a důkladně promícháme a pečeme cca 15 - 20 minut. V průběhu pečení pravidelně promícháváme.
Nakrájíme si na jemno cibuli a orestujeme dozlatova. Přidáme upečený květák a zalijeme smetanou a částí vývaru. Necháme chvíli probublávat a rozmixujeme. Podle konzistence ředíme vývarem a dochutíme. Můžeme přisypat sýr jako je parmazán.

Podáváme s rozpečeným toustem se sýrem a máslem J


Komentáře

Instagram

Oblíbené příspěvky